20hl varna na klasické vaření piva

Vzorový příklad sestavy pivovaru s varnou na 20hl piva.

 

ZAŘÍZENÍ

OBJEM V HEKTOLITRECH

POČET KUSŮ

Mačkadlo sladu

-

1

Varna

20

1

Nádoba na horkou vodu

30

1

Nádoba na ledovou vodu

30

1

CKT tank

40

12

Přetlačný tank

40

2

Parní vyvíječ

-

1

Chlazení

-

1

Nádoba na kvasnice

-

1

Filtrační stanice

-

1

Kompresor

-

1

Sanitační čerpadlo

-

1

Myčka a plnička sudů

-

1

Plnič lahví

-

1

 

Roční kapacita: 7.000 hl, 350 várek v roce (7 várek týdně), roční kapacitu lze měnit počtem kvasných kádí a ležáckých tanků až do kapacity 20.000 hl /rok.

 

Popis:

Mačkadlo sladu (šrotovník) – dvouválcový - regulovatelný, obsahuje ochranné prvky a snímatelný kryt. Vyroben z ušlechtilé oceli, dodáván s patřičnými opěrnými prvky.

 

Varna – dvounádobová varna, přičemž jedna nádoba plní funkci vystírací a rmutovací pánve, mladinové pánve i vířivé kadě a druhou nádovu tvoří scezovací káď. Ohřev parním vyvíječem – plynovým nebo elektrickým, ovládání ruční nebo přes dotykový LCD displej, součástí je provzdušňovací svíčka, deskový chladič a gradírovací pult.

 

Nádoba na horkou vodu – izolovaná nerezová nádoba s ohřevem a čerpadlem.Nádoba je určená na přípravu a uskladnění horké vody pro výrobu pivní mladiny (voda na vystírání, voda na vyslazování) a CIP. Ohřev vody je řešen parním ohřevem nebo rekuperací při chlazení mladiny.

 

Nádoba na ledovou vodu – izolovaná nerezová nádoba s chlazením a čerpadlem. Nádoba je určená na přípravu ledové vody pro chlazení pivní mladiny. Chlazení vody je řešené vnějším okruhem s čerpadlem a deskovým glykolovým chladičem

 

CKT tank – cylindrokonický tank, s chladícím duplikátorem (2 samostatně ovládané zóny), obsahuje vzorkovací kohout, napouštěcí a výpustné ventily, hradící přístroj, mycí hlavice, teplotní čidlo, tlakové čidlo, stavoznak s kalibrovaným pravítkem, manometr 0-4 bary, pojistný ventil, zaslepovací hadice pro připojení vzduchu, solenoidový ventil pro řízení chlazení, regulovatelné podnože

CKT tank je stojatá, válcovo-kuželová tlaková nádoba určená pro kvašení a dokvašení piva v pivovarnických provozech. Přečerpává se do něho provzdušněná mladina zchlazená na zákvasnou teplotu, která se zakvasí pivovarnickými kvasinkami. Řízení teplot v tancích je řešeno pomocí solenoidových ventilů a teplotních čidel.

 

Přetlačný (stačecí, servisní) tank – stojatá, nerezová, izolovaná, tlaková nádržs chladícím duplikátorempro uskladnění a stáčení piva.
Obsahuje: vzorkovací kohout, napouštěcí a výpustné ventily, hradící přístroj, mycí hlavice, teplotní čidlo, tlakové čidlo, stavoznak s kalibrovaným pravítkem, dosycovací (karbonizační) svíčka, manometr 0-4 bary, pojistný ventil, zaslepovací hadice pro připojení vzduchu, solenoidový ventil pro řízení chlazení, regulovatelné podnože.

Přečerpává se do něj hotové pivo a udržuje se na skladovací teplotě a tlaku, následně se z něj čepuje nebo stáčí do transportních obalů

 

Parní vyvíječ – rychlovyvíječ páry (elektrický nebo plynový) s velmi jednoduchou obsluhou, včetně plně automatické úpravny vody a vestavěné nerezové kondenzační nádrže pro vracení zpětného kondenzátu. Plnohodnotný pasport tlakové části.

 

Chlazení – glykolová chladící jednotka včetně nádrže na ledovou vodu a nádoby na glykol.

 

Nádoba na regeneraci kvasnic – stojatá válcová netlaková celonerezová nádoba, vybavená duplikátem pro chlazení ledovou vodou.

 

Filtrační stanice – volitelná jednotka pivovaru zajišťující výrobu filtrovaného piva s vysokou mikrobiologickou čistotou. Do našich technologií navrhujeme jednostupňovou filtraci pomocí křemelinového svíčkového filtru nebo crossflow filtru. V případě vyššího nároku na mikrobiologickou trvanlivost možno doplnit o druhý stupeň pomocí mikrofiltrace.

 

Kompresor – stabilní kompresorová jednotka, vzduchem chlazená s bezpečnostním ventilem, manometrem a vzdušníkem.

 

Sanitační čerpadlo nebo CIP stanice – určeno k sanitaci kvasných kádí, CKT tanků a ležáckých tanků a potrubních nebo hadicových tras na principu cirkulace sanitačního roztoku. CIP stanice zajišťuje navíc přípravu a uchování sanitačních roztoků. CIP stanice může být řízená ručně nebo automaticky.

 

Myčka a plnička KEG sudů – poloautomatická myčka KEG sudů. Tento stroj sám vypustí a odtlakuje sud, poté ho vypláchne, vymyje mycím roztokem, znovu vypláchne, vysuší, případně propaří a natlakuje C02. Všechno probíhá plně automaticky, bez doteku lidské ruky. Obsluha pouze nasadí / sundá sud.
Veškeré parametry mytí lze jednoduše nastavit pomocí dotykového displeje.

 

Plnič lahví – jedná se o poloautomatický tlakový plnič piva do skleněných nebo PET obalů. Zařízení pracuje automaticky, ručně se pouze vkládá/odebírá obal. Přesnost dávky zajištuje hladinový plnící ventil. Průběh plnění je řízený pomocí řídící jednotky a elektropneumatických ventilů.

 

Schéma – Příklad 1:

Ebia_Sestava04_20hl.jpg