5hl varna na klasické vaření piva
Vzorový příklad sestavy pivovaru s varnou na 5hl piva.
ZAŘÍZENÍ - VÁRKA 5 HL |
OBJEM V HEKTOLITRECH |
POČET KUSŮ |
Mačkadlo sladu |
- |
1 |
Varna |
5 |
1 |
Nádoba na horkou vodu |
7 |
1 |
Nádoba na ledovou vodu |
7 |
1 |
Kvasná káď |
10 |
3 |
Ležácký tank |
10 |
8 |
Přetlačný tank |
10 |
1 |
Parní vyvíječ |
- |
1 |
Chlazení |
- |
1 |
Nádoba na kvasnice |
- |
1 |
Filtrační stanice |
- |
1 |
Kompresor |
- |
1 |
Sanitační čerpadlo |
- |
1 |
Myčka a plnička sudů |
- |
1 |
Plnič lahví |
- |
1 |
Roční kapacita: 1.000 hl, 200 várek v roce (4 várky týdně), roční kapacitu lze měnit počtem kvasných kádí a ležáckých tanků až do kapacity 2.500 hl /rok.
Popis:
Mačkadlo sladu (šrotovník) – dvouválcový - regulovatelný, obsahuje ochranné prvky a snímatelný kryt. Vyroben z ušlechtilé oceli, dodáván s patřičnými opěrnými prvky.
Varna – dvounádobová varna, přičemž jedna nádoba plní funkci vystírací a rmutovací pánve, mladinové pánve i vířivé kadě a druhou nádovu tvoří scezovací káď. Ohřev parním vyvíječem – plynovým nebo elektrickým, ovládání ruční nebo přes dotykový LCD displej, součástí je provzdušňovací svíčka, deskový chladič a gradírovací pult.
Nádoba na horkou vodu – izolovaná nerezová nádoba s ohřevem a čerpadlem.Nádoba je určená na přípravu a uskladnění horké vody pro výrobu pivní mladiny (voda na vystírání, voda na vyslazování) a CIP. Ohřev vody je řešen parním ohřevem nebo rekuperací při chlazení mladiny.
Nádoba na ledovou vodu – izolovaná nerezová nádoba s chlazením a čerpadlem. Nádobaje určená na přípravu ledové vody pro chlazení pivní mladiny. Chlazení vody je řešené vnějším okruhem s čerpadlem a deskovým glykolovým chladičem
Kvasná káď (spilka) – nerezová otevřená netlaková nádoba s dvouokruhovým chladícím duplikátorem a izolací, s výškově oddělenou výpustí pro pivo a kvasnice.
Obsahuje krycí víko - výklopné, s integrovanou sanitační hlavicí. Izolace je kryta svařovaným nerezovým plechem.
Ležácký tank – horizontální nebo vertikální ležácký tank s chladícím duplikátorem (2 zóny), obsahuje vzorkovací kohout, napouštěcí a výpustné ventily, hradící přístroj, mycí hlavice, teplotní čidlo, tlakové čidlo stavoznak s kalibrovaným pravítkem, manometr 0-4 bar, pojistný ventil, zaslepovací matice pro připojení vzduchu, solenoidový ventil pro řízení chlazení, izolace polyuretanovou pěnou.
Ležácký tank se v pivovarnických provozech používá na ležákování a zrání piva
Přetlačný (stačecí, servisní) tank – stojatá, nerezová, izolovaná, tlaková nádržs chladícím duplikátorempro uskladnění a stáčení piva.
Obsahuje: vzorkovací kohout, napouštěcí a výpustné ventily, hradící přístroj, mycí hlavice, teplotní čidlo, tlakové čidlo, stavoznak s kalibrovaným pravítkem, dosycovací (karbonizační) svíčka, manometr 0-4 bary, pojistný ventil, zaslepovací hadice pro připojení vzduchu, solenoidový ventil pro řízení chlazení, regulovatelné podnože.
Přečerpává se do něj hotové pivo a udržuje se na skladovací teplotě a tlaku, následně se z něj čepuje nebo stáčí do transportních obalů
Parní vyvíječ– rychlovyvíječ páry (elektrický nebo plynový) s velmi jednoduchou obsluhou, včetně plně automatické úpravny vody a vestavěné nerezové kondenzační nádrže pro vracení zpětného kondenzátu. Plnohodnotný pasport tlakové části.
Chlazení – glykolová chladící jednotka včetně nádrže na ledovou vodu a nádoby na glykol.
Nádoba na regeneraci kvasnic – stojatá válcová netlaková celonerezová nádoba, vybavená duplikátem pro chlazení ledovou vodou.
Filtrační stanice – volitelná jednotka pivovaru zajišťující výrobu filtrovaného piva s vysokou mikrobiologickou čistotou. Do našich technologií navrhujeme jednostupňovou filtraci pomocí křemelinového svíčkového filtru nebo crossflow filtru. V případě vyššího nároku na mikrobiologickou trvanlivost možno doplnit o druhý stupeň pomocí mikrofiltrace.
Kompresor – stabilní kompresorová jednotka, vzduchem chlazená s bezpečnostním ventilem, manometrem a vzdušníkem.
Sanitační čerpadlo nebo CIP stanice – určeno k sanitaci kvasných kádí, CKT tanků a ležáckých tanků a potrubních nebo hadicových tras na principu cirkulace sanitačního roztoku. CIP stanice zajišťuje navíc přípravu a uchování sanitačních roztoků. CIP stanice může být řízená ručně nebo automaticky.
Myčka a plnička KEG sudů – poloautomatická myčka KEG sudů. Tento stroj sám vypustí a odtlakuje sud, poté ho vypláchne, vymyje mycím roztokem, znovu vypláchne, vysuší, případně propaří a natlakuje C02. Všechno probíhá plně automaticky, bez doteku lidské ruky. Obsluha pouze nasadí / sundá sud.
Veškeré parametry mytí lze jednoduše nastavit pomocí dotykového displeje.
Plnič lahví – jedná se o poloautomatický tlakový plnič piva do skleněných nebo PET obalů. Zařízení pracuje automaticky, ručně se pouze vkládá/odebírá obal. Přesnost dávky zajištuje hladinový plnící ventil. Průběh plnění je řízený pomocí řídící jednotky a elektropneumatických ventilů.
Schéma – Příklad 1: